Julespillet Køb billetter
Dansk
English
Deutsch
Facebook For medlemmer

Årets forestilling 2018

"Kvinden I Graven"

Hvem ligger i grav nr. 4?

Et af fortidens største mysterier bliver nu taget under dramatisk behandling af Fyrkatspillets stolte vikinger.

I en dramatisk, blodig, spændende og til tider humoristisk teaterforestilling, vil vi fabulere frit over indholdet af grav nummer 4. Er det en kvinde, er det en mand eller er det noget helt tredje?

Kom og oplev en vikingehistorie med et kriminalistisk plot, som ikke står tilbage for nutidens populære kriminalfilm.

Rigtig god fornøjelse.
Jørgen W. Larsen

Instruktør Lilje Windbirk
Forfatter  Jørgen W. Larsen

 

Fyrkatspillet 2018

Kvinden i graven

Den flotte bygning, som danner ramme om Fyrkatspillet, blev indviet i 1985, og kort efter blev det første spil opført – her i denne rekonstruktion af et af borgens store huse. I år kan vi glæde os til spil nr. 32, altid i selvsamme hus. Det er noget af en bedrift!

Titlen er ‘Kvinden i graven’, og en af stykkets hovedpersoner er den vølve – en kvinde med magiske evner og forbindelser til hedenske guder – der måske, eller måske ikke, blev begravet lige uden for borgen i slutningen af 900-årene. Se stykket og få svaret! I alt fald har det højst usædvanlige gravgods efter alt at dømme tilhørt en vølve. Den interessante kvinde har også tidligere optrådt i et Fyrkatspil, første gang i 2004, hvor Ebbe Kløvedal Reich var forfatteren.

Men der er som altid et rigt persongalleri, med trælle og andre af borgens mange beboere, og med krigere, en skjald, hele to vølver og adskillige andre personer, herunder folk ‘udefra’, der i begyndelsen vækker skepsis. Der er stærke kvinder, drama og overtro, ambitioner og sund fornuft, gamle rettigheder som ikke vil opgives, narkoproblemer og venskaber, der ikke forgår. Og som så ofte før lurer Svend Tveskæg i baggrunden og truer den borg, som hans far havde ladet bygge. Mange af skuespillerne har været med i mange år. Vi glæder os til gensynet og til at se de nye, og forhåbentlig er vejrguderne rigtig venlige i år. I alt fald skal vi nok blive godt underholdt.

Else Roesdahl

 

Vikingetiden fascinerer og betager os!

Vikingetiden fascinerer og betager os. Det er eventyr og mystik, og et af de mest spændende og tankevækkende fund fra vikingetiden er, foruden selve vikingeborgen Fyrkat, naturligvis Vølven fra Fyrkat. Eller kvinden fra grav 4, som hun kaldes blandt fagfæller. Vølven var en slags spådomskvinde, der med sine specielle evner kunne komme i kontakt med selveste Odin, og hvem af krigerne på borgen ville ikke også gerne vide, om Odin ventede dem i Valhal efter det næste slag. Med sig i graven havde Vølven bl.a. drikkehorn, eksotiske smykker og en såkaldt vølve-stav. Den brugte hun helt sikkert i forskellige ritualer sammen med de euforiserende stoffer, som hun også havde med i graven. Der er rig mulighed for, at publikum i årets Fyrkatspil får sig en farverig og berusende oplevelse af borgens beboere. Vi sidder alle endnu engang spændte på rækkerne i Langhuset for at følge med i, hvad det engagerede hold bag det altid velgennemførte Fyrkatspil nu har fundet frem fra vikingetidens skatkiste af eventyr om Kong Haralds Vølve, krigere og de mere almindelige folk, som boede på Vikingeborgen Fyrkat.

Leif Sondrup
Bestyrelsesformand
Nordjyllands Historiske Museum

 

 

Jørgen W. LarsenÅrets forfatter

Jørgen W. Larsen er skuespiller ved Aalborg Teater, hvor han har været ansat siden 1993 og Jørgen har medvirket i en lang række forestillinger. Jørgen har også iscenesat flere skuespil på Aalborg Teater.

Jørgen Larsen har været forfatter til Fyrkatspillene på Kongens Fyrkat i rigtig mange år. Har desuden skrevet 9 manuskripter til juleforestillingerne på Hobro Theater. Derudover har Jørgen W. instrueret flere af forestillingerne. Jørgen kender således Fyrkat og skuespillerne rigtig godt og forstår at udnytte de enkelte personers formåen på den rigtige måde. I de fleste spil er rollerne skrevet direkte til hver enkelt af de medvirkende

 

 

 

Fyrkatspillet 2018

I forbindelse med udgravningen på vikingeanlægget Borgring på Sjælland i 2014 fandt arkæologerne et lille fragment af bronze, som mangler på en bronzedåse hos sejdkvinden i grav nr. 4 på Fyrkat i Hobro. De fandt samtidig ud af, at Borgrings konstruktion er tæt beslægtet med vikingeborgen Fyrkat.

Her er grav nr. 4 blot en af de 30 grave, der ligger syd for vikingehuset på Fyrkat. Sejdkvinden havde den rigeste grav. Det er i hvert fald blevet bedømt på antallet af genstande fundet på et og samme sted. Men hvordan hænger det hele mon sammen? Og hvem er hende sejdkvinden i grav nr. 4 egentlig?

Det er jeg glad for, at Fyrkatspillet har besluttet sig for at lave en forestilling om i år. Som altid bliver det ganske dramatisk, når Fyrkatspillets stolte vikinger er på spil. Det bliver også en fortælling fyldt med spænding og humor og forhåbentlig med en afklaring på det store mysterium om kvinden i graven, som virker til at være en ganske særlig kvinde.

Jeg ønsker alle en god og uforglemmelig oplevelse med årets forestilling.

Venlig hilsen
Mogens Jespersen, borgmester

Spilleplan 2019

Uge 21
Fredag 24. maj 2019 kl. 19.00
Premiere m. taffel - Lammekøller

Lørdag 25. maj 2019 kl. 19.00
Forestilling m. taffel - Lammekøller

Søndag 26. maj 2019 kl. 15.00

Uge 22
Mandag 27. maj 2019 - Ingen forestilling

Tirsdag 28. maj 2019 kl. 19.00

Onsdag 29. maj 2019 kl. 19.00

Torsdag 30. maj 2019 kl. 19.00

Fredag 31. maj 2019 kl. 19.00
Forestilling m. taffel / Bålstegt flæskesteg

Lørdag 1. juni 2019 kl. 15.00

Lørdag 1. juni 2019 kl. 19.00
Forestilling m. taffel - Lammekøller

Søndag 2. juni 2019 kl. 15.00

Uge 23
Mandag 3. juni 2019 - Ingen forestilling

Tirsdag 4. juni 2019 kl. 19.00 - Forestillingen er solgt til Spar Nord Bank

Onsdag 5. juni 2019 kl. 19.00

Torsdag 6. juni 2019 kl. 19.00 - Forestillingen er solgt til Spar Nord Bank

Fredag 7. juni 2019 kl. 19.00
Forestilling m. taffel - Lammekøller

Lørdag 8. juni 2019 kl. 19.00
Forestilling m. taffel - Lammekøller

 

Forbehold for ændringer

Nordjysk Webdesign ApS