Julespillet Køb billetter
Dansk
English
Deutsch
Facebook For medlemmer

Fyrkatspillet 2019

MANDEBOD

Soten raser på Fyrkat. Den dødelige pest kræver dagligt sine ofre. Selv de stærke krigere bukker under en efter en. Fortvivlelsen er stor og samtidig går der rygter om angreb fra snart sagt alle verdenshjørner.

Borgens vølve og repræsentanten for den nye tro, kristendommen, skændes så det brager om hvis gud er løsningen på problemerne. Og ingen af dem lader til at kunne få den dødelige sygdom til at forsvinde.

Først da den finurlige munk, Poppo ankommer samtidig med fire repræsentanter fra underverdenen, begynder der en dramatisk healing, centreret omkring vølven Svavas fortid.

Ebbe Kløvedal Reich skrev Mandebod til Fyrkatspillet i 2004 og hans store viden om vikingetidens underverden og overnaturlige væsner gennemsyrer handlingen i Mandebod.

Det er en eventyrlig fortælling fyldt med drama, spænding, gys og masser af humor.  

Manus bearbejdet af Jørgen W. Larsen  

Hent folderen (PDF):

Fyrkatspillet 2019

 

 

Hent folderen (PDF):

Har du/l lyst til at være en del af produktionen og/eller forberedelserne til årets 2 opsætninger?

 

MANDEBOD – Fyrkatspillet 2019

For 15 år siden blev den spændende kvinde fra Fyrkats grav 4 for første gang hovedperson i et Fyrkatspil. Det var skrevet af den nu afdøde historiker og forfatter Ebbe Kløvedal Reich, som bl.a. er kendt for til dels fiktive romaner med historisk kerne og for biografien over Grundtvig. I ’Mandebod’ var han inspireret af den dengang nye tolkning af Fyrkatkvinden som en vølve – en magiker med særlige forbindelser til de hedenske guder. Hun var oven i købet blevet begravet efter hedensk skik ved Harald Blåtands flotte borg, selv om der var gået adskillige år, siden han havde indført kristendommen som Danmarks officielle religion.

Det blev et både underholdende og tankevækkende skuespil, som tog udgangspunkt i en dødbringende sygdom, der truede med at ødelægge borgen, og som kom ind på mange af de problemer, der må have været stærkt aktuelle i religionsskiftets tid for godt 1000 år siden: forholdet mellem personer af forskellig religiøs observans og nationalitet, tolerance eller det modsatte over for anderledes tænkende, almindelig sund fornuft og medmenneskelighed, gamle skæbneopfattelser, og bod for udåd.

Heldigvis bliver Fyrkats problemer løst også i dette skuespil. De syge bliver raske igen, borgen lever videre, og kvinden i grav 4 bliver begravet, som hun selv havde ønsket det. De spørgsmål, som tages op i Ebbe Kløvedal Reichs skuespil er evigt aktuelle, og det er en gave igen at få mulighed for se hans stykke i det flotte Fyrkathus.

Else Roesdahl

Professor (emerita)
Aarhus Universitet

 

 

Vølvens smykke

Hovedpersonen i årets Fyrkatspil, borgens vølve, er inspireret af den rige og usædvanlige kvindegrav, som man fandt på ringborgens gravplads. Da man i 1957 udgravede Fyrkat grav 4 fandt man en række ejendommelige genstande: et gammelt bronzebæger fra Centralasien, en æske, der blandt andet indeholdt uglegylp, og en pung med frø af ulmeurt. Det er på grund af disse fund, at kvinden er blevet tolket som en troldkvinde eller vølve.

I 2017 fandt jeg sammen med arkæologer fra Museum Sydøstdanmark en lille men ganske særlig ting, som måske er endnu en hilsen fra Fyrkats vølve. Det skete under udgravningen af ringborgen Borgring ved Køge, der sandsynligvis ligesom Fyrkat er bygget af Harald Blåtand.

Et af de fornemmeste smykker i Fyrkat grav 4 er et såkaldt dåsespænde – et rigt dekoreret smykke, der blev båret på brystet. Den type spænder var almindelige i kvindedragten på Gotland, men er sjældent fundet i Danmark. Fyrkatkvinden havde brugt spændet som et bæger, og må have været en sjælden og eksotisk ejendel. Det var også lidt af en antikvitet: disse smykker blev produceret i begyndelsen af 900-tallet, et par generationer før Fyrkat blev bygget, og det er tydeligt at spændet har været meget slidt, da det blev lagt i graven.

Under udgravningen på Borgring i 2017 fandt i borgens nordport et lille, fint ornamenteret sølvblikbeslag. Vi kunne ikke umiddelbart genkende, hvad beslaget havde været brugt til, og en rundspørge blandt mange kolleger gav heller ikke resultat. Buddene var mange: var det et stykke fra et skrin? En beslag til en kniv? En dekoration fra en sværdskede? Men efter nogle dage slog det pludselig ned i mig, hvor jeg havde set smykket før. Da vi sammenlignede det lille sølvblikbeslag med spændet fra Fyrkat var det straks klart, at beslaget stammede fra et spænde af nøjagtigt samme type. Indtil fundet fra Borgring blev gjort var smykket fra Fyrkat det eneste af denne type, dekoreret med sølvbeslag, som var fundet i Danmark. Kunne det virkeligt passe, at der på de to ringborge havde været to ens, gamle smykker, af en art som ellers ikke blev brugt i landet? Stykket fra Borgring var så identisk med beslagene på spændet fra Fyrkat, at det uden problemer kunne stamme fra samme værksted - eller kunne det være fra det selvsamme spænde? Af de oprindeligt fire beslag på Fyrkatsmykket er kun det ene bevaret, de øvrige tre var forsvundet inden smykket kom i graven.

Når man har foreslået at vølven fra Fyrkat hørte til blandt kongens krigere, er der ikke langt til at forestille sig, at hun også har besøgt Harald Blåtands andre ringborge. Uanset om sølvblikbeslaget er fra samme spænde eller et næsten identisk dåsespænde understreger det en nær forbindelse mellem ringborgene og de mennesker, der færdedes på dem.

   Søren M. Sindbæk

Professor MSO
Aarhus Universitet

 

 

Spilleplan 2020

Uge 22
Fredag den 29. maj kl. 19.00
Premiere m. taffel

Lørdag den 30. maj kl. 19.00
Forestilling m. taffel

Søndag den 31. maj kl. 19.00

Uge 23
Mandag den 1. juni - Ingen forestilling

Tirsdag den 2. juni kl. 19.00

Onsdag den 3. juni kl. 19.00

Torsdag den 4. juni kl. 19.00

Fredag den 5. juni kl. 19.00
Taffel/bålstegt flæskesteg

Lørdag den 6. juni kl. 15.00

Lørdag den 6. juni kl. 19.00
Forestilling m. taffel

Søndag den 7. juni kl. 15.00

Uge 24
Mandag den 8. juni - Ingen forestilling

Tirsdag den 9. juni kl. 19.00

Onsdag den 10. juni kl. 19.00

Torsdag den 11. juni kl. 19.00

Fredag den 12. juni kl. 19.00
Forestilling m. taffel

Lørdag den 13. juni kl. 19.00
Forestilling m. taffel


Forbehold for ændringer

Nordjysk Webdesign ApS